tiistai 3. huhtikuuta 2012

Seitsemän puutarhasuunnitelmaa

Suurin piirtein siitä asti kun bloggaamisen aloitin, olen säännöllisesti valittanut täällä meidän toivottomasta pihaprojektista. Vuosien saatossa sitä on kuopsutettu sieltä ja täältä, saamatta kuitenkaan aikaan mitään järkevää kokonaisuutta aikaiseksi. Lopputulos on kaikkea muuta kuin toivottu.
Viime kesänä mitta pihan keskeneräisyyden kanssa tuli lopullisesti täyteen ja ihan oikeasti aloimme hommiin. Jotain valmista tulikin, mutta paljon jäi vielä tekemättä. Hommaa ei yhtään helpota, että piha on iso, kivinen, paahteinen ja vieläpä sijaitsee rinteessä. Oli yksinkertaisesti todettava, ettei omat taidot riitä alkuunkaan esimerkiksi kasvivalintojen saati sitten kokonaisuuden suunnittelun kanssa.

Onnekkaiden yhteensattumien kautta meidän piha pääsi naapurikunnassa sijaitsevan perinteikkään puutarhaoppilaitoksen opiskelijatyökohteeksi. Viime syksynä pihallamme vieraili bussilastillinen opiskelijoita, jotka mittailivat pihaa ristiin rastiin. Talven aikana opiskelijat ahersivat suunnitelmien parissa ja viime viikolla ne esitettiin näyttökokeena opettajille. Ja tänään - tat ta daa - kävin hakemassa kotiin peräti seitsemän suunnitelmaa! Ihan mielettömän hienoja! En olisi koskaan ikinä milloinkaan osannut visioida noin hienoja juttuja. Silti ne ovat sellaisia, että tälläinen aloitteleva puutarhurikin niiden kanssa pärjää. Ehkä :)

Saimme itse määritellä millaisia elementtejä suunnitelmiin halusimme. Tyylitoiveena oli "brittiläinen cottage garden meets suomalainen perinnemaisema". Helppo hoitaa ja kiva katsella. Jep. Ei siis mikään helppo rasti suunnittelun kannalta.

Puutarhaprojektin opettajan kanssa kävimme tänään läpi suunnitelmia, ja hän kertoi vielä omat arvionsa suunnitelmista eli mitkä asiat toimivat ja mitä voisi vielä kehittää. Todennäköisesti se lopullinen versio muodostuu siten, että kaikista suunnitelmista napsitaan parhaat palat yhdeksi kokonaisuudeksi.
Kaiken lisäksi saimme vielä jokaisesta suunnitelmasta perusteelliset kasviluettelot, vihertyöselitykset, pohjatöiden teko-ohjeet ja kustannusarviot - siis ihan täydellisen paketin. Mä olen niiiiiiin tyytyväinen. Enemmän kuin superonnellinen. Eipä ole pienintäkään epäselvyyttä miten aion käyttää pääsiäispyhät - nimittäin hurjan puutarhainspiraation vallassa suunnitelmia tutkien! (... ja yritän unohtaa tänne rytinällä tulleen takatalven...)

Jälkiviisaasti voi todeta, että puutarhasuunnitelma olisi varmaan kannattanut teettää jo heti kun tänne muutimme. Vaan parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Töitä riittää nyt vuosiksi eteenpäin, mutta yksi asia on varma:

Joskus se unelmien puutarha ihan oikeasti on olemassa.

9 kommenttia:

 1. Loistavaa ;-), pitääkin tulla vilkaisemaan joskus noita suunnitelmia sillä silmällä jos sieltä jotain ideoitakin poimisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa! Kyllä niistä varmaan vinkkejä löytyy :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Onnea upeista suunnitelmista :) Meillä olisi sama savotta edessä!

  VastaaPoista
 4. oiiiih! Minulle on myös tullut monta kertaa mieleen että olisi ehkä kannattanut ihan aluksi, ennen talon rakentamista, teettää pihasuunnitelma, metsäpohjaa & kivikkoo :/ ... voisi olla että nyt olisi jo kaunis puutarha, mutta ei ... kokeiluiden ja erehdyksien jälkeen pihamme on EDELLEEN keskeneräinen, toki viitteitä puutarhasta alkaa hahmottua :)
  Mutta eihän tässä ole asuttu kuin vasta 7 vuotta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se meilläkin meni... kunnes paloi hermo :) Nyt ei ainakaan voi syyttää sitä ettei tiedä mitä minnekin pitäisi laittaa... Hiljaa hyvä tulee :)

   Poista
 5. Aivan mahtavaa saada valmiit suunnitelmat ja vielä arviot niiden toteuttamiskelpoisuudesta. Nyt vaan valitsemaan :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä se vaikeus onkin, nimittäin valinnassa :)

   Poista