keskiviikko 18. elokuuta 2010

Omppuherkkua


Meille oli eilen illalla ilmestynyt omppuja kuistille sillä aikaa kun olimme poissa kotoa. Kiitos Sinulle, kuka lie olitkin joka ne toit! Oli siis hyvä hetki valmistaa syksyn herkkujälkkäriä, joka kulkee meillä nimellä Omenahyvä. Tällä on kai joku virallinenkin nimi? Resepti lienee varsin perinteinen, sillä tämä(kin) on kaivettu "kotitalousraamatustani" eli 80-luvun yläasteen kotitaloudenkirjasta, josta joskus aikaisemmin tänne jotain postailin.

Vinkiksi resepti teillekin, jos omppuja kertyy pihapuusta runsain mitoin eikä aina oikein tiedä mitä kaikilla tekisi.

Näin se käy:

2-4 omenaa (siis kaupan omenia, omasta omppupuusta saa laittaa reilusti enemmän riippuen siitä kuinka paljon herkkua haluat valmistaa)

1dl vettä

Pinnalle:

75 grammaa margariinia/voita
1/2 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia (itse laitan reilusti enemmän)
vuokaan voita

Kuori ja lohko omenat (kotimaisia omppuja en ole kuorinut). Laita vuokaan ja kaada vesi omppujen päälle. Sulata voi, sokeri, kaurahiutaleet ja kaneli kattilassa tasaiseksi massaksi. Kaada seos omenien päälle ja sekoita. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.
Tarjoa lämpimänä tai kylmänä vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai maidon kera. Superhelppoa, superhalpaa ja superhyvää!

Sisustusrintamalla syksy tekee tuloaan, ja kesän hempeät värit vaihtuvat meilläkin vähän tummempiin. Projekti tosin on kesken, joten laitan kuvia kun jotain valmistuu. Kesällä meillä oli harvinaisen hiljaista sistustusjutuissa, sillä en yksinkertaisesti jaksanut olla sisällä näin aurinkoisena kesänä. Ilmojen viiletessä kasvaa inspiraatio kodin kohentamista kohtaan.

Pari päivää sitten kävin pitkästä aikaa tonkimassa vanhan navettamme kätköjä, ja tein sieltä aika hauskoja löytöjä. Vanha penkki on jo saanut päälleen valkoisen maalin, ja pari vanhaa Arabian kannua odottaa kunnollista pesua. Kannut eivät ole mitään supervanhaa Arabiaa, mutta ihan hauskoja kuitenkin.

Lisäksi navetan vintiltä löytyi hylätty kirjoituspöytä, joka ei valitettavasti ole mitään talonpoikaisantiikkia, mutta sen verran vanhan mallinen jokatapauksessa että se tulee jossain vaiheessa saamaan pintaansa valkoista maalia. Suunnittelin pöytää aluksi olohuoneen nurkkaan, myöhemmin ehkä pikkumiehen huoneeseen kunhan hän sellaisen ensin saa. Laitan kuvia jossain vaiheessa kun saan ne kuvattua.



4 kommenttia:

  1. Kiitos Stu näin omppuaikaan on kiva kokeilla uusia omenapiirakka ohjeita...siis minulle uusia ;)
    Kiva navetta kun sieltä aarteita löytyy. Kunnostaminen on kivaa puuhaa ja nyt ilmojen viiletessä voikin alkaa pohtimaan mistä aloittaisi.

    Mukavaa loppuviikkoa sinne!
    -Marie

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistutuksesta, omenahyveen nimellä kulkee tuo herkku meillä :) Tänään iltapalaksi siispä!

    Kesällä meilläkin sisustusjutut yleensä seisoo, mutta ihan hyvästä syystä. Ulkona ja mökillä on niin paljon kivampi oleilla.

    Mutta nyt on täälläkin taas innostuttu!

    VastaaPoista
  3. Hei Satu- kiitos kommentistasi !!
    Tulin vastavierailulle...ja omenahyvä on jäänyt unholaan myös itseltäni :)
    Edellisessä postauksessasi, hurjat suunnitelmat ! Ei teksisi pahaa täälläkään ;)

    VastaaPoista
  4. Tervetuloa mukaan Anne, mukavaa kun tulit vierailulle! Omppuherkut kuuluvat syksyyn, tosin sen jälkeen saa taas juosta mittari raksuttaen entistä pidemmän matkan :)

    VastaaPoista