sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Puutarhamessuilta Plantagenin kautta kotiin

Vauhdikkaan viikon päätteeksi käväisimme tänään Arin kanssa Lahdessa Pihapiiri-messuilla. Olin koko viikon herätellyt ihania puutarhaunelmia. Ajatuksena oli saada mieletöntä inspiraatiota ja tunteen paloa puutarhan suunnitteluun. Sormet oikein syyhysivät päästä tutkailemaan taimia ja messujen tarjontaa.

Vaan kuinkas sitten kävikään. Messut olivat lievästi sanoen pettymys. Lahden messuhallin kaksi pienempää hallia oli ympätty täyteen paikallisten tuottajien herkkupisteitä, jotka sinänsä ovat ihan okei, mutta... ei niiltä tiskeiltä oikein puutarhainspistä löytynyt. Oli Hairstoren tuotemyyntiä (yhteys puutarhaan jäi vähän epäselväksi...), jäätelömyyjää ja takkikauppiasta. Oli siellä muutama taimimyyjäkin, mutta melkoisen suppealla valikoimalla. Muutama hassu taimi ja loput lähinnä samoja kukkasipuleita tai -siemeniä, joita löytyy melkein jokaisesta puutarhamyymälästä. Ja kyllä, yhden kasvihuoneen näin, vaikka niitä olisin mieluusti katsastellut useampaakin.

En tiedä olinko asettanut odotukset liian korkealle, mutta mieluusti olisin näilläkin kulmilla nähnyt tähän vuoden aikaan kunnolliset puutarhamessut. Ensi vuonna suuntaan suosiolla Helsinkiin puutarhamessuille ja jätän paikalliset väliin.

Kaikkein mielenkiintoisin asia messuilla oli loistavan Eija Klaucken pitämä esitelmä oman punaisen torppansa (Eija´s garden) pihapiiristä. Tosin siitäkin kuulimme vain vartin lopusta, sillä olimme paikalla tietysti liian myöhään. Onneksi olen jo tilannut Eijan uuden kirjan Elämyspuutarha, jota kovasti postista odottelen tulevalla viikolla.
Suosittelen muuten kaikille Eijan edellisiäkin kirjoja, erityisesti vuonna 2001 julkaistu Englantilainen puutarha on mielestäni aivan ihana. Vaikkei olisi mikään superinnokas puutarhuri, on kirja valloittavine kuvineen ihana katsaus brittien puutarhaintoiluun.

Päivän päätteeksi oli ihan pakko saada edes jotain puutarhaan liittyvää juttua matkaan mukaan. Kurvasimme siis Plantagenin kautta kotiin parinkymmenen orvokin taimen kera... Huomenna istutan orvokkeja ruukkuihin, niin saan edes jotain keväistä fiilistä tällä hetkellä lähinnä mutalammikolta näyttävään pihaamme. En voinut myöskään vastustaa rungollista rosmariinia, joka saa jäädä sisälle levittämään ihanaa tuoksua kotiimme.

Kevät hoi, ala jo ihan kunnolla - minä niiiiiin kaipaan sinua!

2 kommenttia:

 1. Älä välitä, Messarissa tuli ihan samanlainen fiilis, että paljon melua ei pal mistään. Puutarhaosiota oli ja olihan siellä ihan kivojakin juttuja, mutta pääosin oli sellaista tavaraa jota ei kuulemma kannattanut ostaa (oli asiantuntija mukana :)) eli tuoreempia taimia saa puutarhaliikkeistä. Ja mullahan on Plantagen ja Bauhaus ihan vieressä :D.

  Paras tarjous oli 6kpl tetatetteja 5€. Se on jo halpaa.

  Täällä jo tiukasti tuijotellaan omiin kukkapenkkeihin, että mitä sipuleita sieltä ylös pukkaa. Ihanaa kun lumet viimein sulaa ja kevät tulee :D.

  t. Mari ja apupoika Ringo sekä päätarhuri Dessi

  VastaaPoista
 2. Eija oli mun kanssa samalla luokalla :)

  VastaaPoista