tiistai 4. toukokuuta 2010


Ystäväni piipahti tänään illalla meillä ja toi mukanaan kennollisen naapurinsa tuottamia luomukananmunia. Ihanaa, kiitos! Näistä tehdään monet hyvät herkut, jotka katoavat salamana miesväkemme (ja ehkä vähän minunkin) suuhun!

Olen aina pyrkinyt ostamaan kaupasta mahdollisimman "luomuja" kananmunia. Häkkikanojen munia en halua ostaa, pitää ehdottomasti olla vapaana kasvaneiden kanojen munia. En tiedä miksi näin, sillä en ainakaan tietoisesti ole ostanut muita tuotteita vain niiden luomustatuksen takia. Pitäisi kyllä ostaa enemmänkin.

Syynään kuitenkin varsin tarkkaan missä maassa ruoka on tuotettu. Olen aina suosinut kotimaisia ruokia ja raaka-aineita. Meillä ostetaan Valion maitoa, lihan ja jauhojen on aina syytä olla kotimaisia, ulkomaisia tomaatteja ei meidän ruokapöydässä nähdä. Tuotteiden alkuperämaita olen sitten zuumaillut kaupassa kulmat kurtussa: leipiä tehdään Virossa, kasvispakasteita tulee Belgiasta, margariinit ovat usein ulkomaista alkuperää - vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Surullista, eikö?

Tiedän toki työni kautta, että tuotantoketjuja valvotaan todella tarkasti eikä kauppaan pääse myyntiin mitään syötäväksi kelpaamatonta. Mutta entä jos ei halua ruokkia perhettään teollisesti jossain kaukana valmistetuilla lihapullilla? Valikoimat pienenevät huomattavasti. Onneksi ruokaa voi aina tehdä itse! Meillä käytetäänkin varsin vähän valmisruokia, ne eivät yksinkertaisesti maistu yhtään miltään, enkä edes halua ajatella millainen lisäainekuorrutus niillä on säilyvyyden takia yllään.

Kai minussa joku pieni idealisti elää, sellainen joka haluaisi hakea lihat paikalliselta lihakauppiaalta tai kananmunat naapurin isännältä. Valitettavasti tämä idealismi kaatuu siinä vaiheessa, kun kahlaan kaupan käytäviä ja selaan loputonta ostoslistaa. On liian helppoa saada kaikki tavarat muutaman käytävän varrelta, kuin ajella lihakauppiaan kautta perunantuottajalle ja kananmunatuottajalle ja ja... Jälleen kerran - pitäisi kyllä.

Täällä päin tuottajatorit ovat melko harvassa, tai ainakin varsin suppealla valikoimalla olevia päivittäisten ruokatarvikkeiden ostospaikaksi. Ehkä ne siinä vaiheessa yleistyvät, kun tarpeeksi monta ruokakriisiä velloo maailmalla ja ihmiset kiinnostuvat oikeasti siitä, missä ja miten heidän ruokansa on tuotettu? Siihen asti olen kiitollinen jokaisesta lähellä tuotetusta kananmunasta, perunasta tai lihakimpaleesta, joka meidän keittiöömme löytää tiensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti